Wat je moet weten over een uitvaartondernemer

Je wilt er het liefste niet bekend mee raken, maar krijgt er eens in jouw leven wel mee te maken: een uitvaartondernemer. Bij jou in de omgeving zijn er verschillende uitvaartondernemers te vinden, die ervoor kunnen zorgen dat er een waardig afscheid wordt georganiseerd. Een van de specialisten waar jij jouw ondernemer kunt vinden is bij de Uitvaartstore. Je moet dan wel weten wat deze persoon voor jou kan betekenen in het proces van regelen en rouwen. Onderstaande informatie geeft jou daarom voldoende informatie over dit beroep, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.

De uitvaartondernemer regelt het afscheid

Een uitvaartondernemer is de persoon die alles rondom een uitvaart kan regelen. Deze wordt altijd als eerste ingeschakeld wanneer een naaste overleden is. Deze persoon kan jou helpen bij alle keuzes die gemaakt worden. Je moet namelijk binnen een korte tijd veel regelen om het afscheid naar wens te hebben, terwijl je tegelijkertijd ook nog de tijd moet hebben om te kunnen rouwen. De ondernemer neemt daarom een aantal zorgen weg en kan vorm geven aan het afscheid. Alles wordt daarom helemaal besproken voordat alles in werking gesteld wordt.

De eerste keuzes direct kunnen regelen

Een uitvaartondernemer komt altijd bij de nabestaanden thuis langskomen, maar ook op iedere andere gewenste plek. Tijdens een eerste gesprek worden alle keuzes besproken en worden de eerste zaken geregeld. Zo moet er bijvoorbeeld besloten worden waar de overledene opgebaard gaat worden. Ook moet het lichaam dan verzorgd worden. Denk daarbij aan het wassen van het lichaam, eventueel make-up opdoen, de haren netjes maken en goed aankleden. Dit zijn zaken die je als nabestaande liever niet zelf wilt doen, waardoor het fijn is dat er hulp bij komt kijken en dat je kunt gaan rouwen.

Ook andere zaken rondom de uitvaart geregeld

Er is echter meer dat een uitvaartondernemer kan doen. Deze persoon is er namelijk ook om de rouwadvertentie en de kaarten op te stellen en te ontwerpen. Tevens kunnen de bidprentjes verzorgd worden. Wanneer je een volledige uitvaart met koffietafel wilt, zorgt de ondernemer ervoor dat de plaats geregeld wordt en je ook hier geen omkijken meer naar hebt. De volledige invulling kan naar eigen wens gebeuren en de ondernemer geeft deze wensen door aan de locatie waar het afscheid plaats gaat vinden. Zo weet je zeker dat het een afscheid is die bij de overledene gaat passen.

Ook het administratieve gedeelte altijd geregeld

Bij een uitvaart komt nog veel meer kijken. Er moet namelijk ook aangifte van overlijden gedaan worden bij de gemeente. De uitvaartondernemer kan dit ook uit handen nemen. Wanneer jij deze persoon volmacht, zal deze alles doorgeven. Uiteraard kun je dit ook volledig zelf uitvoeren, maar het kan zijn dat je dit even niet ziet zitten tijdens het rouwproces. Alle adviezen worden in ieder geval allemaal gebaseerd op basis van het budget. Je hebt het al zwaar genoeg en daar wil je geen onaangenaam prijskaartje bij hoeven verwachten. De ondernemer helpt hiermee.