Floaterlaser: Wat houdt het in?

Floaters of mouches volantes zijn erg vervelend. Het is iets waar mensen aan kunnen wennen maar het kan ook hinderlijk blijven. Floaters zijn lastig te peilen omdat het moeilijk te meten of te fotograferen is, zo kan de ernst van de klachten lastig aangegeven worden. Afhankelijk van de plek waar de floaters zitten is het meer of minder storend. Op een schaal van 1 tot 10 zoeken mensen ongeveer hulp bij nummer 5-6. Welke opties er in dat geval zijn worden verder in dit artikel uitgelegd.

Floaters

Mensen met floaters of ook wel mouches volantes zien één of meerder vlekken voor hun ook zweven. Deze vlek beweegt mee met de beweging van het oog en soms beweegt de vlek ook een beetje na. Aan de hand van de plek waar de floater zich bevindt heeft u er meer of minder last van. In sommige gevallen kunt u aan de floater wennen en soms blijven ze vervelend en irriteren

Wat kunt u er tegen doen?

Er zijn gelukkig verschillende dingen die u kunt doen! Het eerst is, niets doen! U hoort het goed, u kunt verbeteringen afwachten of er mee leren leven. De meeste oogartsen zullen zeggen dat ze een operatie afraden wegens de hoge risico’s of dat een laserbehandeling niet kan. Het is zeker goed om het eerst een paar maanden aan te kijken, uw hersenen kunnen ze uitschakelen door de gewenning en de floaters kunnen nog van plaats veranderen. 

Sommige mensen zijn met een behandeling met oogdruppels of speciale brillenglazen al tevreden. Deze optie is te bespreken tijdens een consult maar het is jammer genoeg slechts voor een deel van de mensen een geschikte oplossing. Als de floaters blijven hinderen kan er een behandeling of operatie overwogen worden. 

Floater laser of vitrectomie?

Een floaterlaser behandeling met een YAG laser is de minst ingrijpende behandeling. In de meeste gevallen is een floaterlaser behandeling voldoende. De succespercentages variëren alleen wel van 0% tot 95%. Het succes van de behandeling hangt ook af van het soort floater. De een is makkelijker te behandelen dan de ander. Naast de floaterlaser behandeling is er een operatie genaamd vitrectomie. Dit is de meest effectieve behandeling van floaters. Tijdens de operatie wordt het hele glasachtig lichaam verwijderd. Deze behandeling heeft alleen wel een groot nadeel: het is erg ingrijpend en riskant. Er zijn vele complicaties mogelijk, onder andere staat en netvliesloslating.

Bron: Floaterlaser.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *