Groenten: wat kan je rauw eten en wat moet je eerst koken?

Om samen tegen voedselverspilling te gaan, is het interessant om iets meer over voeding te weten. Welke groenten kun je bijvoorbeeld wel rauw eten en wat kun je beter eerst koken? Om je iets meer informatie te geven, vertellen wij je er in deze blog meer over!

Waar zit het ‘m in?

Het zit zo: veel groenten kun je prima rauw eten, terwijl je andere groenten echt beter eerst kan koken. Dit heeft te maken met het verwijderen van schadelijke gifstoffen. Ook verhoog je door groenten te koken het gehalte aan voedingsstoffen en wordt het smakelijker. Rauwe groenten kunnen echter ook veel voedingsstoffen bevatten, maar tegelijkertijd ook schadelijke stoffen. Schadelijke stoffen die je spijsvertering kunnen verstoren en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Goed om te weten dus, welke groenten je rauw kunt eten en welke beter niet!

Deze groentes kun je beter koken voor je eigen veiligheid

Om te beginnen met champignons en paddenstoelen. Eén ding is namelijk zeker: rauwe champignons eten is niet bepaald goed voor je gezondheid. Er zit namelijk agaritine in, een gifstof die kankerverwekkend is bij muizen. Wat je nog meer beter eerst kunt koken zijn de volgende groenten: rabarber, cassave, aubergines, aardappelen en peulvruchten.

Kan rauw, maar nóg gezonder als je deze groenten eerst kookt

De volgende groenten kun je prima rauw eten, maar het is beter om ze eerst te koken omdat de groenten dan nog gezonder worden. Tomaten bijvoorbeeld, bevatten de rode kleurstof lycopeen, welke beter wordt opgenomen als het even wordt verhit. Andere voorbeelden van groenten die je rauw kunt eten, maar voor de gezondheid beter eerst kunt koken zijn spruitjes, broccoli, asperges, selderij, artisjok, spinazie en wortels.

Groenten die je gegarandeerd rauw kunt eten

Dan blijft er nog genoeg over op het gebied van groenten die je wel prima rauw kunt eten. Bieten, boerenkool, courgette, knoflook, paksoi, paprika, pompoen, rucola, spinazie, zoete aardappel… En dat is nog maar een deel. Zorg er wel altijd voor dat je de groenten goed wast voordat je ze rauw gaat eten.