We ervaren allemaal stress en spanning. We vragen het maximale van ons zelf en dit kan op een gegeven moment zijn tol eisen. Werken, sporten, gezond eten, een gezin en een sociaal leven. Het kan soms allemaal iets te veel worden. Door stressklachten zo vroeg mogelijk aan te pakken, kun je een burn-out voor zijn. Dit is helaas niet voor iedereen het geval. Het is belangrijk dat je goed hersteld van een burn-out. Neem hier vooral je tijd voor.
Structuur in je leven
Zit je vast in een leefpatroon? Weet je niet hoe je verder moet? Een dagindeling zorgt ervoor dat je structuur brengt in je leven. Blijf niet de hele dag in bed liggen, maar doe dingen op vaste tijdstippen. Eet op vaste tijden, ga eens naar buiten en wissel dit af met rust en ontspanning. Plan je agenda zeker niet vol, dit kan weer voor stress zorgen. Het is helemaal niet erg als je een dag helemaal niks wilt doen, maar probeer er ook eens op uit te gaan.
Praten met een professional
Er zijn veel mensen die je willen helpen bij het herstellen van een burn-out. Je kunt bijvoorbeeld naar de huisarts gaan en deze kan een behandeling voor je uitschrijven. Vaak word je door de arts doorverwezen naar een psycholoog. Een psycholoog kan je de handvatten geven om weer uit de put te komen. Je zoekt samen naar een oplossing. Vind je het een grote stap om naar een dokter of psycholoog te stappen? Online zijn er ook veel mogelijkheden. Je eigen online psycholoog biedt dezelfde hulp als een traditionele arts alleen geniet je van meer voordelen. Daarnaast kun je ook online praten met een psycholoog op andere manieren. Je kunt bijvoorbeeld chatten met een psycholoog.
Luister naar jezelf
Misschien wel het belangrijkste van herstellen van een burn-out is het luisteren naar jezelf. Je weet zelf wat goed voor je is en wat niet, ook al voelt dat misschien niet zo. Je burn-out was er niet van de ene op andere dag. Het is een lang proces geweest en het gaat ook wel even duren voordat het weer over is. Nu je aan het herstellen bent, is het de perfecte tijd om eens goed naar jezelf te kijken en te leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Denk aan fysieke pijn, maar ook aan spanning en desinteresse.