Hoe help je iemand met een eetstoornis?

Heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving met een eetstoornis kampt? Waarschijnlijk maak je je dan grote zorgen om die persoon. Het liefst wil je natuurlijk dat die persoon weer gelukkig is en van eten kan genieten. Maar hoe kun je iemand helpen die een eetstoornis heeft? Lees er in deze blog meer over.

Doe research naar eetstoornissen

Een eetstoornis wordt bijna altijd veroorzaakt door zelfafwijzing of zelfhaat. Dit wordt veroorzaakt door een negatieve overtuiging, zoals een stemmetje in je hoofd die zegt ‘Ik kan niks, ik ben lelijk, ik ben dom.’ Een persoon met deze gedachten wil hieraan ontsnappen en doet dat door te vluchten in dwangmatig eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis krijgen eetbuien, waarin zij binnen korte tijd extreem veel eten naar binnen werken. Dit leidt vaak tot overgewicht. Anderen braken hun eten uit, gebruiken laxeermiddelen, sporten veel of bedenken eetregels voor zichzelf waardoor ze ondergewicht krijgen. Sommige personen met een eetstoornis krijgen last van verschillende eetstoornissen die elkaar in fasen afwisselen.

Praat erover

Als je het gesprek wilt aangaan met de persoon met de eetstoornis, dan moet je dit doen op een rustig moment en niet tijdens het eten. Voor iemand die een eetstoornis heeft is dit een gesprek die veel stress veroorzaakt. Doe het op een moment waarop jullie allebei rustig op de bank zitten. Vertel de persoon in kwestie dat je je zorgen maakt en dat je hebt gezien dat hij of zij maaltijden overslaat of dat er veel snoep mist. Wees empathisch, luister naar elkaar en dreig niet direct met een Eetstoornis kliniek.

Luister goed en stel de juiste vragen

Een eetstoornis wordt door iedereen anders ervaren. Trek dus zelf geen conclusies. Wees oprecht en stel vragen waardoor de persoon met de eetstoornis open antwoorden moet geven. Neem het probleem altijd serieus. Zeg dat het gedrag niet raar is en vraag door over wat je gelezen hebt over eetstoornissen. Op deze manier krijg je meer inzicht in de ziekte en zal de persoon met de eetstoornis je sneller in vertrouwen durven nemen.