Blog

Zet je eigen gezondheid op de eerste plaats

Voldoende beweging, gezond eten en genoeg slapen zijn een goede start wanneer je graag goed voor jezelf wil zorgen. Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar lang niet iedereen eet gezond, slaapt genoeg en de meeste mensen bewegen veel te weinig. Wees je hiervan bewust! Neem eens een keer vaker de trap in plaats van de lift en pak eens wat vaker de fiets. Probeer daarnaast voldoende te slapen en denk ook eens na over je voedingspatroon. Bereid je je eigen maaltijden vers? Of betrap je jezelf er steeds vaker op dat je liever eten besteld. Al deze kleine punten zijn slechts het begin van een gezonde levensstijl. Toch is het een erg goede start om je hier bewuster van te worden en dit ook vol te houden! Wil je graag meer weten over je eigen gezondheid? En hoe je je hier bewuster van kunt worden? Lees dit artikel dan zeker nog even verder! Wij gaan je alles vertellen wat je moet weten.

Verantwoord sporten

Beweeg je niet genoeg en overweeg je nu om meer te gaan sporten? Ga dan niet te fanatiek van start. Van 0 beweging naar 5 dagen in de week sporten vraagt enorm veel van je lichaam. Veel verstandiger is om het rustig op te bouwen. Hiermee voorkom je blessures aanzienlijk en loop je niet het risico dat je straks een sportbrace moet gaan dragen.

Goede voeding

Hetzelfde geldt voor voeding. Gooi niet van de een op de andere dag je complete voedingspatroon om, dit is namelijk ontzettend lastig om vol te houden. Maak wel bewustere keuzes en vervang bepaalde slechte producten voor betere varianten. Door steeds een stapje verder te zetten werk je aan een gezondere levensstijl die je veel makkelijker kan volhouden.

Voldoende slaap

Ben je een ochtendmens? Of juist een avondmens? Dit kan namelijk zeker invloed hebben op de hoeveelheid uren die je ’s nachts slaapt. Kijk wat voor jou goed werkt en probeer dit consistent aan te houden voor het beste slaapritme.

De historie van Utrecht in 400 woorden

De Domstad Utrecht is door de Romeinen gesticht rond 50 na Chr. De stad bevond zich toen aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Waar nu het Domplein is, stond in die tijd het fort Traiectum. Dit Latijnse woord duidde op een doorwaadbare plaats in een rivier. De naam Utrecht is afgeleid van het Latijnse Traiectum, dat aanvankelijk tot Trecht werd verbogen. De letter U is afgeleid van het woordje uut, dat benedenstrooms betekent. Zo werd de naam Utrecht geboren, waarmee ook onderscheid werd gemaakt met een andere Trecht, namelijk de huidige stad Maastricht.

De stad van bisschop Willibrord

Nadat de Romeinen rond 270 na Chr. uit de stad vertrokken waren, ging Utrecht lange tijd gebukt onder een conflict tussen de Franken en de Friezen. Rond het jaar 700 kwam hier verandering in, toen Angelsaksische missionarissen zich in de regio vestigden. De aartsbisschop Willibrord nam zijn intrek in het oude fort onder bescherming van de Franken, en liet twee kerken bouwen; het begin van het huidige Utrecht. De bisschop bestuurde de stad en Utrecht groeide uit tot een religieus centrum. Na de dood van Willibrord bleef het bisdom een grote reikwijdte hebben en strekte zich grofweg uit over heel Zeeland en het gedeelte van Nederland dat boven de grote rivieren ligt.

Stadsrechten

Toen Utrecht stadsrechten verwierf in 1122 en men begon aan de bouw van stadsmuren met een verdedigingsgracht, begon de macht van de bisschop af te brokkelen. De stad kreeg uiteindelijk in 1196 een eigen stadsbestuur. Vanaf die periode tot het begin van de negentiende eeuw kende de stad veel conflicten tussen verschillende machten die de stad probeerden in te nemen. Zo werd de stad aan het einde van de zestiende eeuw door de Fransen bezet. Gedurende deze periode kreeg de stad ook haar universiteit. Tot het vertrek van de Fransen in 1813 lag het inwonertal van de stad al zo’n drie eeuwen rond de 30.000 inwoners.

Koninkrijk Holland

Het Koninkrijk Holland ontstond aan het begin van de negentiende eeuw en Utrecht deed enige tijd dienst als hoofdstad van het koninkrijk. Door verbeterde leefomstandigheden en de aanleg van nutsvoorzieningen groeide de stad rond 1900 naar een inwonertal van 100.000 en tegen het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden er 165.000 mensen in de stad. Na de oorlog breidde de stad verder uit en groeide door tot de vierde stad van Nederland.

3 toeristische hotspots in Utrecht

Utrecht is een gezellige, knusse stad met veel historie. Denk aan prachtige geveltjes, herenhuizen en karakteristieke grachten. Daarnaast staat de stad bol van sfeervolle eetgelegenheden en hippe bars. Een dagje Utrecht is dan ook zeer de moeite waard. Welke hotspots mag je niet missen?

1 De hoogste kerktoren van Nederland

Wie Utrecht zegt, zegt ook Domtoren. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een bezoekje aan Utrecht is dan ook niet compleet zonder het beklimmen van de 465 treden van de toren. Daarmee sta je boven in de hoogste kerktoren van ons land, want de Domtoren is een indrukwekkende 112 meter hoog.  Dat betekent uiteraard ook dat je kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de mooie binnenstad van Utrecht. Sinds de bouw in 1254 heeft de Dom al heel wat restauraties te verwerken gehad, maar dat doet niets af aan de muurschilderingen uit 1430 of de dertiende-eeuwse mozaïekvloer die je binnen in de toren vindt.

2 Stad vanaf het water

Kenmerkend voor de binnenstad van Utrecht is de Oudegracht, die zich al slingerend een weg baant door de stad. Het is heerlijk toeven op één van de terrasjes op de kade of in de vele restaurants die zich in de sfeervolle werfkelders aan het water bevinden. Maar de Oudegracht biedt meer. Wat dacht je van een blik op de stad vanaf het water? Dat kan met een rondvaartboot, maar ook met een kano of een waterfiets. Vanaf het water krijg je een heel andere kijk op de stad. Wil je graag meer over de geschiedenis van de stad leren, dan kun je het beste kiezen voor een rondvaart, maar ben je liever sportief bezig dan stap je natuurlijk in een kano of waterfiets.

3 Terug naar de Middeleeuwen in Oudaen

Direct aan de Oudegracht bevindt zich Stadskasteel Oudaen. Dit is niet alleen een plek waar je lekker kunt eten en drinken; in de werfkelder bevindt zich namelijk een heuse bierbrouwerij. De geschiedenis van deze stadsbrouwerij is helemaal tot de Middeleeuwen terug te voeren. Tijdens een rondleiding leer je alles over het brouwproces en uiteraard mag een proeverij dan niet ontbreken.