Wat zijn de drie grootste oorzaken van gehoorverlies?

Het verlies van gehoor is heel vervelend. Wellicht is het hebben van uitstekend gehoor ook wel onderdeel van jouw beroep of hobby. Daarnaast kan het vervelend zijn als je gewend bent om altijd uitstekend te kunnen horen. Als je eenmaal doof begint te worden is er ook weinig wat je er tegen kunt doen. Gehoorproblemen voorkomen is dan ook een betere optie. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kun je gehoorproblemen nou voorkomen?

Grootste oorzaken gehoorverlies

Een van de grootste oorzaken van het verlies van gehoor is gehoorschade. Vooral jongeren lopen dit snel op. Aangezien gehoorschade blijvend is, kun je beter gehoorproblemen voorkomen. Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in de oren beschadigd of kapot gaan. Dit hoeft niet in één keer te gebeuren, maar kan ook gebeuren door regelmatige blootstelling aan bijvoorbeeld harde muziek. Denk hierbij aan je koptelefoon of oortjes, maar in het bijzonder aan festivals en concerten waar het geluid heel hard staat. Wees hier dus voorzichtig mee want gehoorproblemen voorkomen ligt voor een groot deel in je eigen hadden. Investeer dus in oordoppen met muziekfilter waardoor jij toch kunt genieten van de muziek. 

Een andere factor die zwaar meeweegt in het verlies van gehoor, is de leeftijd. Oudere mensen kunnen vaak slechter horen dan jongeren. Vanaf een jaar of 30 neemt dit geleidelijk af. De hoge frequenties zijn in het bijzonder slecht te horen naarmate je ouder wordt. Zodra je merkt dat je gehoor kwalitatief heel erg achteruit gaat, kun je een gehoorapparaat aanschaffen. Oudere mensen hebben dan ook vaak een gehoorapparaat in hun oor. 

Ook ziektes, geneesmiddelen, genetische afwijkingen of tumors kunnen een oorzaak zijn van gehoorverlies. Gelukkig komen deze heftige vormen minder vaak voor dan de bovengenoemde oorzaken. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat roken en diabetes de kans op slechthorendheid verhogen.